Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Dobermanni (Doberman Pinscher)

Historia

Karl Friedrich Louis Dobermann toimi 1800-luvun puolivälissä veronkantajana alueella joka vilisi maantierosvoja.  Hän tarvitsikin turvakseen valppaan, terävän ja puolustushaluisen koiran. Sivutoimenaan Karl Dobermann toimi kaupungin koirarankkurina, joten hän ryhtyi kehittämään suojelukoirarotua valikoimalla jalostukseen sopivia koiria kiinni ottamiensa koirien joukosta (mm. rottweilereitä, pinsereitä, tanskandoggia).

Alkuaikoina dobermannit olivat äärimmäisen teräviä ja halukkaita hyökkäämään kaiken liikkuvan kimppuun. Kirjassa Maailman koira atlas kuvataan hauskasti dobermannien tuonaikaista hurjaa mainetta: "Yksi ensimmäisistä USA:han tuoduista koirista voitti kolme Best in Show-arvoa, ennen kuin yksikään tuomari rohkeni katsoa sen suuhun - vain huomatakseen useita hammaspuutoksia, mikä on rodulla vakava virhe". Vielä 1980-luvulla rotua kuvailtiin koirakirjassa: "Pienimmänkin melun kuullessaan se syöksyy karvat pystyssä ja hampaat irvessä puolustamaan valtakuntaansa ketä hyvänsä vastaan" (Koko perheen koirakirja). Nykyiset dobermannit eivät ole lainkaan niin hurjia kuin esi-isänsä, sillä niiden luonnetta on jalostuksella parannettu huomattavasti.

Myöhemmin rotua on käytetty vartiointi- ja suojelutehtävien lisäksi myös mm. poliisikoirana ja metsästyksessäkin.

1900-luvun alussa dobermannit olivat paljon nykyistä pienempiä, keskimääräinen korkeus oli noin 60 cm.

Koirakirja vuodelta 1959 kuvailee dobermannia mm. pokerinaamaksi, jonka ilmeitä on vaikea lukea. "Sen täytyy saada juosta ulkona ja riehua kunnolla joka päivä... Ellei sitä jo nuorena totuteta olemaan hiljaa, se on luja ja väsymätön haukkuja" (Ulrich Klever: Suuri koirakirja).

 

Vanhoja kuvia

Dobermanni-kuvia 1890-luvulta:

1897, 1898

 Dobermannikuvia 1900-luvun alusta:

1901, 1909

 

 Dobermannikuvia 1910-luvulta:

 1915

 

 

 Dobermannikuvia 1920-luvulta:

1920-luku, Poliisikoiran koulutusta 1920-luvulla, Pää 1920-luku

 

 Dobermannikuvia 1930-luvulta:

1930-luku, 1930-luku

 

 Dobermannikuvia 1940-luvulta:

1940-luku

 

 Dobermannikuvia 1950-luvulta:

 

 

 

 

Luonne ja ominaisuudet

Dobermanni on palvelus- ja vartiokoira, eikä sovellu pelkäksi seurakoiraksi. Dobermanni on luonteeltaan tempperamenttinen, impulsiivinen (toimii ennen kuin ajattelee) ja vilkas koira, monet yksilöt ovat jopa levottomia hössöttäjiä (mikä ei tietenkään ole toivottavaa, mutta valitettavan yleinen ongelma tällä rodulla, mikäli koira ei saa purettua energiaansa riittävään liikuntaan ja palveluskoiralajeihin, moni dobermannin ostaja on myös pahasti yliarvioinut oman energisyytensä ja jaksamisensa suhteessa dobermannin valtavaan liikunnantarpeeseen).

Dobermanni tarvitsee  runsaasti liikuntaa (liikunnantarve koiramaailman suurimmasta päästä!) ja rodulle tyypillistä tekemistä (palveluskoiralajit, vetohiihto, canicross ja pelastuskoiratoiminta sopivat mainiosti tälle rodulle). Se on erinomainen rotuvalinta sporttiselle ihmiselle, vaikka kaveriksi treenaamaan maratonia! Sitä voi juoksuttaa myös pyörällä.

Maastopyöräilyn harrastajallekin dobermanni voi olla kiva seuralainen.

Liikunnan puutteesta kärsivä koira purkaa usein energiaansa tuhoamisvimmana tai häriökäyttäytymisenä (esim. remmirähjäys, tyhjän räksyttäminen, rauhaton häslääminen). Joten ole rehellinen itsellesi, rotu ei sovellu laiskalle liikkujalle.

Tosin enpä tiedä paljonko rodulla on enää palveluskoiraominaisuuksia jäljellä nyt tai muutaman vuosikymmenen päästä jos suuntaus on tämä: Vuosina 2009-8/2012 rekisteröitiin 94 dobermanni-pentuetta, joista vain 8 pentueen (8,5%) molemmilla vanhemmilla oli tulos jostain palveluskoiralajista! "Jalostus" vain näyttelytitteleitä omaavilla dobermanneilla on vain määrän lisäämistä laadun kustannuksella, ei palveluskoirarodun jalostamista! Mielestäni ei ole mitään syytä hankkia palveluskoirarotua, jos ei ole mielenkiintoa kilpailla sen kanssa palveluskoirakokeissa.

Dobermanni on alunperin jalostettu aggressiiviseksi suojelukoiraksi ja edelleen rodulla on pelottava maine. Nykyisin jalostusvalinnoilla pyritään kuitenkin tasaisempaan luonteeseen. Dobermannit ovat yleensä ystävällisempiä verrattuna rottweileriin. Väärällä kasvatuksella dobermannista tulee kuitenkin helposti aggressiivinen. Dobermannilla on edelleen voimakas vartiointi- ja suojeluvaisto, eikä näitä ominaisuuksia kannata vahvistaa jos koira ei tarvitse niitä työtehtävissään. Dobermanni puolustaa omistajaansa ja tämän omaisuutta uhkaavassa tilanteessa varmasti ilman erityistä suojelukoulutustakin. Samaa sukupuolta olevien koirien kanssa dobermannit eivät yleensä tule toimeen, pahimmillaan ne voivat purra tai jopa tappaa toisen koiran.

Vuonna 1981 dobermanni tappoi 4-vuotiaan lapsen, joka kiipesi aidan yli katsomaan koiria. Vuonna 2003 dobermanni tappoi uuden 67-vuotiaan omistajansa, kyseessä rescue-koira. (lähde).

Vuonna 2008 dobermanni kävi 6-vuotiaan Samuel-pojan kimppuun Vantaan Asolassa. Mies oli ulkoiluttanut kahta dobermannia nahkaremmeissä, mutta kapealla tiellä toinen dobermanneista oli ylettänyt puremaan poikaa nivusista (Iltalehti). 

Vuonna 2008 vapaana omistajansa kanssa ulkoillut dobermanni lähti juoksemaan 17-vuotiaan pyörällä ajavan tytön perässä välittämättä omistajansa luoksetulokutsuista. Saatuaan tytön kiinni, dobermanni puri tyttöä pohkeeseen ja jalkapöytään (Iltalehti).

Vuonna 2008 kolme vapaana ulkoillutta dobermannia hyökkäsi pariskunnan kimppuun Sipoon Talosaaressa. Koirat purivat miestä jalkaan ja vaimoa selästä. Miehen housut repeytyivät ja naisen pelastukseksi koitui selkäreppu. Koirien omistajien saapuessa paikalle, omistajat eivät saaneet dobermanneja hallintaansa vaan dobermannit hyökkäsivät pariskunnan kimppuun vielä uudestaan (Iltalehti).

Vuonna 2008 irrallaan ollut dobermanni hyökkäsi juoksulenkillä olleen miehen ja tämän kytkettynä ulkoiluttaman karjalankarhukoiran kimppuun Rovaniemellä. Dobermanni puri miestä sormista (MTV).

Vuonna 2009 lapsiin tottunut ja ystävällinen dobermanni puri yllättäen 5-vuotiasta poikaa päähän ja kasvoihin Hausjärvellä. Tilanne sattui pojan mentyä silittämään lattialla makoillutta koiraa. Pojalle jouduttiin laittamaan Riihimäen aluesairaalassa 12 tikkiä eli ihan pienestä puraisusta ei ollut kyse (Iltalehti).

Vuonna 2009 vapaana juossut dobermanni tappoi valkohäntäpeuran Helsingin Paloheinässä. Dobermanni oli jahdannut peuraa useita satoja metrejä ja purrut isoja paloja irti peuran takapäästä sekä raadellut peuran kaulaa (Iltasanomat).

Vuonna 2010 Porvoossa kaksi irrallaan ulkoilutta dobermannia hyökkäsivät omistajansa selän taakse piiloon menneen vinttikoiran kimppuun. Vinttikoira ehti kuolla vammoihinsa ennen kuin dobermannien omistaja edes ehti paikalle. Dobermannit purivat myös vinttikoiran omistajaa käteen (Ilta-Sanomat).

Vuonna 2011 Haminassa dobermanni riuhtaisi itsensä irti talutushihnasta nähdessään hihnassa olevan kääpiösnautserin. Dobermanni raateli kääpiösnautseria niin pahoin että kääpiösnautseri jouduttiin lopettamaan vakavien vammojen vuoksi. Dobermanni puri myös kääpiösnautserin omistajaa käteen (Iltalehti).

Vuonna 2011 Tampereella miehen taluttamat kaksi dobermannia hyökkäsivät teinitytön ja tämän taluttaman spanielin kimppuun. Dobermanneja taluttanut mies kaatui koiriensa hyökätessä, jolloin dobermannit pääsivät irralleen. Tyttö puolusti spanieliaan potkimalla dobermanneja, jolloin nämä purivat tytön oikean reiden ja käsivarren täyteen puremavammoja. Myös spanieli sai vakavia, syviä puremavammoja niskan ja hännän alueille. Dobermannien omistaja pakeni paikalta (Aamulehti).

Vuonna 2012 irrallaan ollut dobermanni hyökkäsi hihnassa olleen pikkukoiran ja tämän omistajan kimppuun Kokkolassa. Dobermanni puri pikkukoiralle 15 cm haavan vatsaan. Pienen koiran omistajaa dobermanni puri käteen (Seinäjoen sanomat).

Vuonna 2012 poliisi joutui ampumaan dobermannia Jyväskylässä. Koira puolusti omistajaansa kiinniottotilanteessa hyökkäilemällä poliisia päin (Iltasamomat).

Vuonna 2013 talutushihnassa ollut dobermanni puri lenkillä vastaantullutta 11-vuotiasta tyttöä jalkaan Helsingin Paloheinässä. Pureman seurauksena tytön säärestä meni iho rikki (lähde).

Vuonna 2013 kotoaan karkuteille lähtenyt (kotona ollut vieras oli unohtanyt oven auki mennessään tupakalle ja koira oli juossut salamana karkuun) dobermanni hyökkäsi karkumatkallaan kahden 7-vuotiaan lapsen kimppuun Mikkelissä. Lapset eivät olleet juosseet eivätkä muutenkaan provosoineet koiraa millään tavalla. Koira oli tullut heidän kimppuunsa täysiä juosten, eivätkä lapset olleet ehtineet edes reagoimaan. "Koira tarrasi tyttöä repusta, kaatoi ja retuutti maata pitkin. Reppuun tuli reikiä, mutta tyttö ei saanut vammoja. Sen jälkeen koira hyökkäsi pojan kimppuun ja puri selästä. Pojan selkään tuli vertavuotavia haavoja, ja hänet vietiin Mikkelin keskussairaalaan". Omistajan mukaan koirassa ei ollut aiemmin ilmennyt merkkejä aggressiivisuudesta eli kiltti, lasten kanssa aina ennen toimeen tullut dobermanni oli vain yhtäkkiä seonnut ja käynyt raivona provoimattomien lasten kimppuun. Tapahtumalla oli ollut myös useita aikuisia silminnäkijöitä, mutta koira oli ollut niin raivon vallassa ettei kukaan aikuisista uskaltanut mennä auttamaan lapsia ennen kuin dobermannin omistajan luona kylässä ollut vieras oli saapunut lasten avuksi ja saanut koiran pois heidän kimpustaan. Ilman tätä vierasta tilanne olisi voinut päätyä huonomminkin, nyt lapsi selvisi onneksi hengissä. (Iltalehti, Iltalehti).

Vuonna 2014 dobermanni hyökkäsi vaikeasti näkövammaisen miehen kimppuun Helsingissä ja puri miestä reidestä. Dobermannin omistaja oli dobermannien kasvattaja ja kasvattanut rotua 5 vuotta. Dobermannin omistaja väittää koiran olleen tapahtumahetkellä kytkettynä, mutta tästä ei ole varmaa tietoa uhrin näkövamman takia. Valvontanauhoilta katsottuna dobermanni oli ollut vapaana ainakin juuri ennen purematapauksen sattumista. (Iltalehti).

Dobermanni antaa perheen taaperon vetää itseään kielestä:

Dobermanni vaatii kärsivällisen ja määrätietoisen koulutuksen, sekä runsaasti aikaa ja osaamista, eikä tätä vaativaa rotua voi siten suositella ensimmäiseksi koiraksi. Myynti-ilmoituksia selaamalla huomaa että paljon on myynnissä noin 1-vuotiaita uroksia, kun ollaan arvioitu omat kyvyt väärin, eikä pärjättykään enää murkkuikäisen koiran kanssa, jonka koulutuksessa oltiin epäonnistuttu. Myös käytösongelmien takia nuorena lopetettujen dobermannien määrä on  suuri. Kaikista ei ole kerrottu mikä käytösongelma on kyseessä, mutta suurimmassa osassa joissa ongelma oli määritelty tarkemmin, oli kyseessä salakavaluus tai arvaamattomuus. Dobermannin tulisi olla nopeaoppinen, mutta todellisuudessa useita dobermanneja on suhteellisen vaikea kouluttaa.

Dobermanneilla esiintyy poikkeuksellisen runsaasti eroahdistusta, joka voi ilmetä yksinollessa huonekalujen tuhoamisena, jatkuvana haukkumisena tms.

Rodussa esiintyy paljon epävarmaa luonnetta. Arkuus voi ilmetä myös pelottavien asioiden haukkumisena.

 

Dobermannilla on voimakas saalistusvietti, joka voi aiheuttaa ongelmia, sillä se saa koiran herkästi ryntäämään nopeasti liikkuvan eläimen (esim. rusakon) tai ihmisen perään. Monilla on myös riistaviettiä ja ne saattavat karata eläimen jälkien perässä vapaana ollessaan. Monia yksilöitä voi pitää turvallisesti vapaana vain aidatulla alueella. Muista myös että dobermanni on hyvä hyppäämään, ja monen koirapuiston aidat ovat dobermannille aivan liian matalat jos se näkee aidan ulkopuolella vaikkapa rusakon.

Dobermannin ihanneluonne on innokas, toimintakykyinen, kohtuullisen terävä, itsevarma, rohkea ja kova.

Dobermanneilla esiintyy myös pakko-oireista käyttäytymistä. Dobermanni ei ole ainoa rotu jolla on pakko-oireita esim. bordercollieilla monenlaiset pakko-oireet ovat yleisiä, bullterrierit jahtaavat häntäänsä jne. Dobermanneille tyypillinen pakko-oire on omien kylkiensä pakonomainen imeskely:

 

En tiedä kuinka yleisiä nämä pakko-oireet ovat suomalaisessa dobermanni-kannassa, mutta esimerkiksi Amerikassa pakko-oireita on 70%:lla dobermanneista (eli enemmän kuin millään muulla rodulla). (lähde)

Dobermanni on vakuutusyhtiöiden kattavien tilastojen perusteella neljänneksi lyhytikäisin koirarotu (irlanninsusikoiran, tanskandogin ja berninpaimenkoiran jälkeen). Tämä tilasto kertoo että dobermannilla on siis koiraroduista 4. pienin todennäköisyys saavuttaa vähintään 10 vuoden elinikä. Koiranetistä löytyy tiedot 600 suomalaisen dobermannin eliniästä. Tämän tilaston perusteella dobermannin keskimääräinen elinikä on 6 vuotta 10 kuukautta.

 Koiranetistä 1/2012 löytyneiden dobermannien eliniät ja kuolinsyyt (tapaturmat eivät ole mukana):

2 kuukautta kuoli 6 viikkoisena parvo-viruksen aiheuttamaan sydänlihastulehdukseen
3 kuukautta sairaus
3 kuukautta
3 kuukautta Pennun synnynnäinen vika tai epämuodostuma
6 kuukautta
7 kuukautta Synnynnäinen sydämen tai sydänverisuonten kehityshäiriö
9 kuukautta Oli allerginen melkein kaikelle, jopa koirille ja ihmisille
9 kuukautta
9 kuukautta
9 kuukautta
11 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
11 kuukautta
1 vuotta Wobbler
1 vuotta
1 vuotta 1 kuukautta sairaus
1 vuotta 1 kuukautta
1 vuotta 1 kuukautta kardiomyopatia
1 vuotta 1 kuukautta Haiman vajaatoiminta
1 vuotta 1 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
1 vuotta 2 kuukautta Maksan vajaatoiminta
1 vuotta 2 kuukautta sairaus
1 vuotta 3 kuukautta Synnynnäinen munuaisvika
1 vuotta 3 kuukautta
1 vuotta 3 kuukautta
1 vuotta 4 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
1 vuotta 5 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
1 vuotta 5 kuukautta Luusto- ja nivelsairaus
1 vuotta 5 kuukautta
1 vuotta 5 kuukautta ristiselän nikaman kasvuhäiriö;ODC, välilevyn rappeuma sekä vas. hermojuuri surkastuma
1 vuotta 5 kuukautta vsemman keuhkovaltimo läpän ahtauma, sekä toinen synnynnnäinen sydänvika
1 vuotta 5 kuukautta Sydänsairaus
1 vuotta 6 kuukautta Nuorena kuuroutunut + lieviä neurologisia häiriöitä
1 vuotta 6 kuukautta Sydänsairaus
1 vuotta 7 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
1 vuotta 7 kuukautta Munuaisten vajaatoiminta
1 vuotta 7 kuukautta
1 vuotta 8 kuukautta
1 vuotta 8 kuukautta Salakavaluus tai arvaamattomuus
1 vuotta 9 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
1 vuotta 9 kuukautta Salakavaluus tai arvaamattomuus
1 vuotta 9 kuukautta
1 vuotta 9 kuukautta
1 vuotta 9 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
1 vuotta 10 kuukautta sairaus
1 vuotta 10 kuukautta
1 vuotta 10 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
1 vuotta 10 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
1 vuotta 10 kuukautta sairaus
2 vuotta syöpä
2 vuotta kardiomyopatia, Hengitystie infektion vuoksi yleiskunto romahti
2 vuotta Sydänsairaus
2 vuotta laajalle levinnyt luusyöpä
2 vuotta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
2 vuotta 1 kuukautta kardiomyopatia
2 vuotta 1 kuukautta Lymfosytäärinen leukemia
2 vuotta 1 kuukautta Koiralla oli virtsaamisongelmia. Se ei vaan saanut pissatuksi kun tippakerrallaan. ell ei löyt.syytä
2 vuotta 1 kuukautta Salakavaluus tai arvaamattomuus
2 vuotta 2 kuukautta vatsalaukun kiertymä
2 vuotta 2 kuukautta kardiomyopatia
2 vuotta 3 kuukautta
2 vuotta 3 kuukautta
2 vuotta 4 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
2 vuotta 4 kuukautta Salakavaluus tai arvaamattomuus
2 vuotta 6 kuukautta sairaus
2 vuotta 6 kuukautta
2 vuotta 6 kuukautta
2 vuotta 7 kuukautta
2 vuotta 7 kuukautta vakava-asteinen PHTVL/PHPV-silmäsairaus
2 vuotta 8 kuukautta sairaus
2 vuotta 8 kuukautta
2 vuotta 8 kuukautta Selkäsairaus
2 vuotta 9 kuukautta Immunologinen sairaus
2 vuotta 9 kuukautta vatsalaukunkiertymä
2 vuotta 9 kuukautta Salakavaluus tai arvaamattomuus
2 vuotta 9 kuukautta Luusto- ja nivelsairaus
2 vuotta 9 kuukautta
2 vuotta 9 kuukautta
2 vuotta 10 kuukautta Spondyloosi ja wobbler
2 vuotta 10 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
2 vuotta 10 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
2 vuotta 11 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
3 vuotta
3 vuotta 1 kuukautta mahalaukunkiertymä
3 vuotta 1 kuukautta Takaselän kipu-halvaus-oireyhtymä, cauda equina-oireyhtymä
3 vuotta 2 kuukautta Maksan ja ruoansulatuskanavan sairaus
3 vuotta 2 kuukautta
3 vuotta 2 kuukautta spondyloosi
3 vuotta 3 kuukautta Epilepsia
3 vuotta 3 kuukautta
3 vuotta 4 kuukautta kardiomyopatia
3 vuotta 4 kuukautta Synnynnäinen sydämen tai sydänverisuonten kehityshäiriö
3 vuotta 6 kuukautta sairaus
3 vuotta 6 kuukautta cardiomyopatia
3 vuotta 7 kuukautta Luusto- ja nivelsairaus
3 vuotta 8 kuukautta Osteosarkooma
3 vuotta 8 kuukautta
3 vuotta 9 kuukautta Krooninen suolistotulehdus
3 vuotta 10 kuukautta Maksan ja ruoansulatuskanavan sairaus
3 vuotta 10 kuukautta
3 vuotta 10 kuukautta
3 vuotta 11 kuukautta yleistynyt demodikoosi
3 vuotta 11 kuukautta sairaus
3 vuotta 11 kuukautta sairaus
3 vuotta 11 kuukautta luusto-ongelmien lisäksi sokeutuminen
3 vuotta 11 kuukautta
3 vuotta 11 kuukautta
4 vuotta sairaus
4 vuotta
4 vuotta kardiomyopatia
4 vuotta 1 kuukautta Hermostollinen sairaus
4 vuotta 1 kuukautta sairaus
4 vuotta 1 kuukautta kardiomyopatia
4 vuotta 1 kuukautta Selkärangan kehityshäiriöstä, spondyloosista ja lannerangan hermokanavien ahtaumasta johtuva kipuilu.
4 vuotta 2 kuukautta Lymfoma, imusolmukesyöpä
4 vuotta 2 kuukautta Koira oli luupiikkejä ja sillottumaa täysi niskasta lantioon. mitkään kipulääkkeet ei auttanut
4 vuotta 2 kuukautta Silmäsairaus, koiralla oli 2 vuotta aiemmin todettu harmaakaihi.
4 vuotta 2 kuukautta Sydänsairaus
4 vuotta 3 kuukautta Atopia, allerginen atooppinen ihotulehdus
4 vuotta 3 kuukautta kardiomyopatia
4 vuotta 3 kuukautta kardiomyopatia
4 vuotta 3 kuukautta imusolmukesyöpä
4 vuotta 3 kuukautta
4 vuotta 3 kuukautta mahalaukun kiertymisen aiheuttama kuolio mahalaukussa
4 vuotta 4 kuukautta Salakavaluus tai arvaamattomuus
4 vuotta 4 kuukautta
4 vuotta 4 kuukautta
4 vuotta 4 kuukautta Munuaisten vajaatoiminta
4 vuotta 5 kuukautta Imusolmukesyöpä
4 vuotta 5 kuukautta Luun tai nivelten kasvain
4 vuotta 5 kuukautta sairaus
4 vuotta 5 kuukautta Spondyloosi, nikamien luusilloittuma, nikamien yhteenluutuminen
4 vuotta 6 kuukautta Maksan, munuaisten tai suoliston kasvain
4 vuotta 6 kuukautta kardiomyopatia
4 vuotta 6 kuukautta
4 vuotta 6 kuukautta
4 vuotta 7 kuukautta Pahanlaatuinen fibrosarkooma
4 vuotta 7 kuukautta Kuivasilmäisyys
4 vuotta 7 kuukautta
4 vuotta 7 kuukautta
4 vuotta 8 kuukautta Immuunihemolyyttinen anemia, IMHA, AIHA
4 vuotta 9 kuukautta nisäkasvain
4 vuotta 9 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
4 vuotta 9 kuukautta Maksan ja ruoansulatuskanavan sairaus
4 vuotta 9 kuukautta vatsalaukunkiertymä leikkauksen komplikaatioihin
4 vuotta 9 kuukautta
4 vuotta 9 kuukautta
4 vuotta 10 kuukautta Virtsatie- ja lisääntymiselinten sairaus
4 vuotta 11 kuukautta Iho- ja korvasairaudet
4 vuotta 11 kuukautta
4 vuotta 11 kuukautta
4 vuotta 11 kuukautta Selkäsairaus
4 vuotta 11 kuukautta kardiomyopatia
4 vuotta 11 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
5 vuotta Maksan, munuaisten tai suoliston kasvain
5 vuotta
5 vuotta sairaus
5 vuotta sairaus
5 vuotta
5 vuotta
5 vuotta
5 vuotta
5 vuotta Polven ristisidevaurio
5 vuotta Luusto- ja nivelsairaus
5 vuotta 1 kuukautta Selkäsairaus
5 vuotta 1 kuukautta
5 vuotta 1 kuukautta
5 vuotta 1 kuukautta Pyoderma, vakava tai toistuva märkivä ihotulehdus
5 vuotta 2 kuukautta anaplastinen karsinooma
5 vuotta 2 kuukautta Susp. alimentaarinen lymfooma
5 vuotta 3 kuukautta Sydänsairaus
5 vuotta 3 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
5 vuotta 3 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
5 vuotta 3 kuukautta Lymfoma, imusolmukesyöpä
5 vuotta 3 kuukautta Spondyloosi, nikamien luusilloittuma, nikamien yhteenluutuminen
5 vuotta 4 kuukautta Selkäsairaus
5 vuotta 4 kuukautta sairaus
5 vuotta 4 kuukautta sairaus
5 vuotta 4 kuukautta kardiomyopatia
5 vuotta 4 kuukautta Synnytysvaikeus
5 vuotta 4 kuukautta
5 vuotta 4 kuukautta kipuoireinen kaularangan instabiliteetti eli wobbler
5 vuotta 5 kuukautta multippeli myelooma
5 vuotta 5 kuukautta
5 vuotta 5 kuukautta Hermoston kasvain
5 vuotta 5 kuukautta sairaus
5 vuotta 5 kuukautta kardiomyopatia
5 vuotta 5 kuukautta sydänlihasrappeuma, kammion laajentuma (ei DCM)
5 vuotta 6 kuukautta Suolistonsisäinen verenvuoto ja endotoksemia
5 vuotta 6 kuukautta kardiomyopatia
5 vuotta 6 kuukautta Kohtutulehdus
5 vuotta 7 kuukautta Leukemia
5 vuotta 7 kuukautta Maksan vajaatoiminta
5 vuotta 7 kuukautta
5 vuotta 7 kuukautta
5 vuotta 8 kuukautta kardiomyopatia
5 vuotta 8 kuukautta
5 vuotta 9 kuukautta Mahalaukun kiertyminen
5 vuotta 9 kuukautta Maksan vajaatoiminta
5 vuotta 9 kuukautta kardiomyopatia
5 vuotta 10 kuukautta nopeasti kasvava liikaluu
5 vuotta 10 kuukautta kardiomyopatia
5 vuotta 10 kuukautta
5 vuotta 11 kuukautta Virtsan pidätyskyvyttömyys
5 vuotta 11 kuukautta
5 vuotta 11 kuukautta
6 vuotta Lonkkaniveldysplasia ja sen seurauksena kehittyvä nivelrikko (ei virallista kuvaustulosta)
6 vuotta
6 vuotta 1 kuukautta sairaus
6 vuotta 2 kuukautta syöpä
6 vuotta 2 kuukautta syöpä
6 vuotta 2 kuukautta kardiomyopatia
6 vuotta 3 kuukautta syöpä
6 vuotta 3 kuukautta
6 vuotta 3 kuukautta
6 vuotta 3 kuukautta syöpä
6 vuotta 3 kuukautta Nivelrikko, artroosi, muualla kuin lonkissa tai kyynärnivelissä
6 vuotta 3 kuukautta Luun tai nivelten kasvain
6 vuotta 3 kuukautta Synnynnäinen nikamien epämuodostuma
6 vuotta 4 kuukautta Mahalaukun kiertyminen
6 vuotta 5 kuukautta välilevynrappeuma kaularangassa
6 vuotta 5 kuukautta Sydänsairaus
6 vuotta 5 kuukautta vatsalaukun kiertymä
6 vuotta 5 kuukautta Sydänsairaus
6 vuotta 5 kuukautta
6 vuotta 6 kuukautta Utarekasvain, nisäkasvain
6 vuotta 6 kuukautta kardiomyopatia
6 vuotta 6 kuukautta Synnytysvaikeus
6 vuotta 6 kuukautta Lymfoma, imusolmukesyöpä
6 vuotta 6 kuukautta Nivelrikko molemmissa polvissa
6 vuotta 6 kuukautta
6 vuotta 6 kuukautta
6 vuotta 6 kuukautta steriloitu kohdun kasvaimen vuoksi, vajaata kuukautta myöhemmin todettu vatsakalvontulehdus ja ohutsuolen perforaatio
6 vuotta 7 kuukautta Osteosarkoma suussa
6 vuotta 7 kuukautta vanhuus
6 vuotta 8 kuukautta Maksan vajaatoiminta
6 vuotta 8 kuukautta sairaus
6 vuotta 8 kuukautta Luun tai nivelten kasvain
6 vuotta 8 kuukautta
6 vuotta 8 kuukautta Luusto- ja nivelsairaus
6 vuotta 8 kuukautta Synnynnäinen nikamien epämuodostuma
6 vuotta 9 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
6 vuotta 9 kuukautta syöpä
6 vuotta 9 kuukautta äkillinen sydämen toiminnan pettäminen
6 vuotta 9 kuukautta sairaus
6 vuotta 9 kuukautta sairaus
6 vuotta 9 kuukautta Sianluu repi suoliston rikki, operoitiin ja ommeltiin, jolloin ilmeni allergia ompelulangalle
6 vuotta 9 kuukautta
6 vuotta 10 kuukautta Erittäin agressiivinen , tulehduksenomaisesti levinnyt syöpä (nisäkasvain)
6 vuotta 10 kuukautta
6 vuotta 10 kuukautta
6 vuotta 10 kuukautta
6 vuotta 10 kuukautta Monihermojuuritulehdus
6 vuotta 11 kuukautta nisäkasvain
6 vuotta 11 kuukautta
6 vuotta 11 kuukautta sairaus
6 vuotta 11 kuukautta Mahalaukun kiertyminen
6 vuotta 1 kuukautta
7 vuotta syöpä
7 vuotta
7 vuotta
7 vuotta
7 vuotta Dilatatiivinen kardiomyopatia
7 vuotta 1 kuukautta sairaus
7 vuotta 1 kuukautta
7 vuotta 1 kuukautta
7 vuotta 1 kuukautta Polven ristisidevauriosta aiheutunut merkittävä nivelrikon eteneminen (polvi leikattu, TTA)
7 vuotta 1 kuukautta Erittäin paha nivelrikko polvissa ja spondyloosi kaularangassa
7 vuotta 2 kuukautta Ihon tai ihonalaiskudoksen kasvain
7 vuotta 2 kuukautta kardiomyopatia
7 vuotta 2 kuukautta Ihon tai ihonalaiskudoksen kasvain
7 vuotta 2 kuukautta sairaus
7 vuotta 3 kuukautta Luusto- ja nivelsairaus
7 vuotta 3 kuukautta
7 vuotta 4 kuukautta Maksan ja ruoansulatuskanavan sairaus
7 vuotta 4 kuukautta Selkäsairaus
7 vuotta 4 kuukautta Äkilliseen sydänkohtaukseen
7 vuotta 4 kuukautta Mahalaukun kiertyminen. Leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin kotona
7 vuotta 5 kuukautta Luusto- ja nivelsairaus
7 vuotta 5 kuukautta Vatsalaukun kiertymä, päivystävä eläinlääkäri ei uskaltanut leikata. Lopettiin kipujen vuoksi.
7 vuotta 5 kuukautta
7 vuotta 5 kuukautta Spondyloosi, nikamien luusilloittuma, nikamien yhteenluutuminen
7 vuotta 6 kuukautta Lymfoma, imusolmukesyöpä
7 vuotta 6 kuukautta syöpä
7 vuotta 6 kuukautta Wobbler
7 vuotta 6 kuukautta
7 vuotta 6 kuukautta
7 vuotta 6 kuukautta
7 vuotta 7 kuukautta Hermoston kasvain
7 vuotta 7 kuukautta Munuaisten vajaatoiminta
7 vuotta 7 kuukautta nisäkasvain
7 vuotta 7 kuukautta
7 vuotta 7 kuukautta
7 vuotta 7 kuukautta Sydänsairaus
7 vuotta 8 kuukautta Nivelrikko, artroosi, muualla kuin lonkissa tai kyynärnivelissä
7 vuotta 8 kuukautta Takaselän kipu-halvaus-oireyhtymä, cauda equina-oireyhtymä
7 vuotta 8 kuukautta nisäkasvain levinnyt keuhkoihin
7 vuotta 8 kuukautta
7 vuotta 9 kuukautta Luun tai nivelten kasvain
7 vuotta 9 kuukautta
7 vuotta 9 kuukautta Mahalaukun kiertyminen
7 vuotta 9 kuukautta Sydänsairaus
7 vuotta 9 kuukautta
7 vuotta 9 kuukautta Takaselän kipu-halvaus-oireyhtymä, cauda equina-oireyhtymä
7 vuotta 9 kuukautta Läpi elämän jatkunut vaikea eroahdistus. Välitön lopetussyy virtsaamisongelmat.
7 vuotta 9 kuukautta Maksan ja ruoansulatuskanavan sairaus
7 vuotta 10 kuukautta sydänsairaus, keuhkoverenvuoto
7 vuotta 10 kuukautta
7 vuotta 10 kuukautta Virtsatie- ja lisääntymiselinten sairaus
7 vuotta 11 kuukautta Immunologinen sairaus
7 vuotta 11 kuukautta Välilevynpullistuma niskassa, leikkauksen jälkeen selkäytimen toiminta ei enää palautunut.
7 vuotta 11 kuukautta
7 vuotta 11 kuukautta
7 vuotta 11 kuukautta
7 vuotta 11 kuukautta Luusto- ja nivelsairaus, sekä kasvaimia
7 vuotta 11 kuukautta Vatsalaukunkiertymä
7 vuotta 11 kuukautta
7 vuotta 11 kuukautta syöpä
7 vuotta 11 kuukautta vanhuus
7 vuotta 11 kuukautta Lonkkaniveldysplasia ja sen seurauksena kehittyvä nivelrikko (ei virallista kuvaustulosta)
8 vuotta Nisäkasvaimen leviäminen keuhkoihin
8 vuotta Spondyloosi, nivelrikko
8 vuotta wobbler
8 vuotta CAH (= dobermannien maksasairaus)
8 vuotta
8 vuotta
8 vuotta
8 vuotta 1 kuukautta syöpä
8 vuotta 1 kuukautta
8 vuotta 1 kuukautta Kuoli yllättäen automatkalla nukkuessaan
8 vuotta 1 kuukautta selkävaivat
8 vuotta 1 kuukautta Sydänsairaus
8 vuotta 1 kuukautta
8 vuotta 2 kuukautta Ihon tai ihonalaiskudoksen kasvain
8 vuotta 2 kuukautta
8 vuotta 3 kuukautta Hermoston kasvain
8 vuotta 3 kuukautta syöpä
8 vuotta 3 kuukautta Spondyloosi, nikamien luusilloittuma, nikamien yhteenluutuminen
8 vuotta 3 kuukautta sairaus
8 vuotta 3 kuukautta
8 vuotta 3 kuukautta
8 vuotta 3 kuukautta sairaus
8 vuotta 3 kuukautta vanhuus
8 vuotta 4 kuukautta
8 vuotta 4 kuukautta liikkuminen vaikeaa,lonkissa pitkälle edennyt nivelrikko (C/D),spondyloosimuutos lannerangan viimeisissä nikamissa.
8 vuotta 4 kuukautta Nivelrikko, artroosi, muualla kuin lonkissa tai kyynärnivelissä
8 vuotta 4 kuukautta kardiomyopatia
8 vuotta 4 kuukautta Luun tai nivelten kasvain
8 vuotta 4 kuukautta Selkäsairaus
8 vuotta 4 kuukautta Spondyloosi, nikamien luusilloittuma, nikamien yhteenluutuminen
8 vuotta 5 kuukautta syöpä
8 vuotta 5 kuukautta syöpä
8 vuotta 5 kuukautta Pelokkuus
8 vuotta 5 kuukautta Maksan ja ruoansulatuskanavan sairaus
8 vuotta 5 kuukautta Lymfoma, imusolmukesyöpä
8 vuotta 6 kuukautta vanhuus
8 vuotta 6 kuukautta
8 vuotta 6 kuukautta
8 vuotta 6 kuukautta syöpä
8 vuotta 6 kuukautta Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi
8 vuotta 7 kuukautta äkkikuolema irtolenkillä
8 vuotta 7 kuukautta
8 vuotta 7 kuukautta
8 vuotta 7 kuukautta äkkikuolema lenkillä
8 vuotta 7 kuukautta Nivelrikko, artroosi, muualla kuin lonkissa tai kyynärnivelissä
8 vuotta 8 kuukautta sairaus
8 vuotta 8 kuukautta jatkuva hermostuneisuus ja pelko lasta kohtaan
8 vuotta 8 kuukautta Sydänsairaus
8 vuotta 8 kuukautta vanhuus
8 vuotta 8 kuukautta Vatsalaukunkiertymä
8 vuotta 8 kuukautta
8 vuotta 9 kuukautta Ihon tai ihonalaiskudoksen kasvain
8 vuotta 9 kuukautta syöpä
8 vuotta 9 kuukautta sairaus
8 vuotta 9 kuukautta Selkäsairaus
8 vuotta 10 kuukautta vanhuus
8 vuotta 10 kuukautta syöpä
8 vuotta 10 kuukautta vanhuus
8 vuotta 10 kuukautta sairaus
8 vuotta 10 kuukautta Maksan, munuaisten tai suoliston kasvain
8 vuotta 10 kuukautta Mahalaukun kiertymä leikattu jo 2 vuotta aiemmin. Kuolinsyy voimakas mahalaukun laajentuma.
8 vuotta 11 kuukautta Mahalaukun kiertyminen
8 vuotta 11 kuukautta Selkäsairaus
8 vuotta 11 kuukautta
8 vuotta 11 kuukautta kuoli nukkuessaan
9 vuotta Pahanlaatuisia kasvaimia keuhkoissa
9 vuotta vanhuus
9 vuotta 1 kuukautta Melanooma
9 vuotta 1 kuukautta vanhuus
9 vuotta 1 kuukautta Ihon tai ihonalaiskudoksen kasvain
9 vuotta 1 kuukautta nisäkasvain
9 vuotta 1 kuukautta
9 vuotta 1 kuukautta
9 vuotta 1 kuukautta Luusto- ja nivelsairaus
9 vuotta 2 kuukautta Selkäsairaus
9 vuotta 2 kuukautta kardiomyopatia
9 vuotta 2 kuukautta vanhuus
9 vuotta 2 kuukautta
9 vuotta 3 kuukautta Maksan, munuaisten tai suoliston kasvain
9 vuotta 3 kuukautta Utarekasvain, nisäkasvain
9 vuotta 3 kuukautta Maksan ja ruoansulatuskanavan sairaus
9 vuotta 3 kuukautta Nivelrikko, artroosi, muualla kuin lonkissa tai kyynärnivelissä
9 vuotta 3 kuukautta Selkäsairaus
9 vuotta 3 kuukautta
9 vuotta 3 kuukautta
9 vuotta 4 kuukautta syöpä
9 vuotta 4 kuukautta kardiomyopatia
9 vuotta 4 kuukautta sairaus
9 vuotta 4 kuukautta vanhuus
9 vuotta 4 kuukautta syöpä
9 vuotta 4 kuukautta
9 vuotta 4 kuukautta vanhuus
9 vuotta 5 kuukautta Luun tai nivelten kasvain
9 vuotta 5 kuukautta
9 vuotta 6 kuukautta syöpä
9 vuotta 6 kuukautta
9 vuotta 6 kuukautta sairaus
9 vuotta 6 kuukautta sairaus
9 vuotta 6 kuukautta vanhuus
9 vuotta 6 kuukautta Maksan, munuaisten tai suoliston kasvain
9 vuotta 7 kuukautta vanhuus
9 vuotta 8 kuukautta syöpä
9 vuotta 8 kuukautta nisäkasvain
9 vuotta 8 kuukautta vanhuus
9 vuotta 8 kuukautta nisäkasvain
9 vuotta 8 kuukautta sairaus
9 vuotta 8 kuukautta Sydänsairaus
9 vuotta 8 kuukautta kardiomyopatia
9 vuotta 8 kuukautta Virtsan pidätyskyvyttömyys
9 vuotta 8 kuukautta Sydänpysähdys. Pumppausteho aiemmin heikentynyt, digoksiinilääkitys.
9 vuotta 9 kuukautta Lymfoma, imusolmukesyöpä
9 vuotta 9 kuukautta
9 vuotta 9 kuukautta akuutti munuaisten vajaatoiminta
9 vuotta 10 kuukautta syöpä
9 vuotta 10 kuukautta Virtsan pidätyskyvyttömyys
9 vuotta 11 kuukautta 10x16cm kasvain toisessa keuhkossa
9 vuotta 11 kuukautta
9 vuotta 11 kuukautta Varvasamputaation aiheuttamat luusto-ongelmat: nivelrikko, polven ristisiteen katkeaminen.
9 vuotta 11 kuukautta Takaselän kipu-halvaus-oireyhtymä, cauda equina-oireyhtymä
9 vuotta 11 kuukautta Selkäsairaus
9 vuotta 11 kuukautta
9 vuotta 11 kuukautta
9 vuotta 11 kuukautta Välilevytyrä, ”mäyräkoirahalvaus”
10 vuotta syöpä
10 vuotta Takapään halvaantuminen
10 vuotta nisäkasvain
10 vuotta vanhuus
10 vuotta sydämen vajaatoiminta/mitraaliläpän vuoto
10 vuotta vanhuus
10 vuotta 1 kuukautta nisäkasvain
10 vuotta 1 kuukautta
10 vuotta 1 kuukautta
10 vuotta 1 kuukautta vatsalaukun kiertymä
10 vuotta 2 kuukautta syöpä
10 vuotta 2 kuukautta nisäkasvain
10 vuotta 2 kuukautta vanhuus
10 vuotta 3 kuukautta Akuutti myeelinen leukemia
10 vuotta 3 kuukautta
10 vuotta 3 kuukautta Selkäsairaus
10 vuotta 4 kuukautta kuollut nukkuessaan (9-vuotiaana todettu dilatoiva kardiomyopatia ja kilpirauhasen vajaatoiminta)
10 vuotta 4 kuukautta vanhuus
10 vuotta 5 kuukautta halvaantui
10 vuotta 5 kuukautta vanhuus
10 vuotta 5 kuukautta
10 vuotta 5 kuukautta keuhkoihin kertynyt nestettä jossa runsaasti syöpäsoluja.
10 vuotta 6 kuukautta vanhuus
10 vuotta 6 kuukautta
10 vuotta 6 kuukautta vanhuus
10 vuotta 6 kuukautta vanhuus
10 vuotta 6 kuukautta Virtsatie- ja lisääntymiselinten sairaus
10 vuotta 7 kuukautta luusyöpä tuhonnut suuren osan toista lonkkaluuta
10 vuotta 7 kuukautta Sydänsairaus
10 vuotta 7 kuukautta
10 vuotta 8 kuukautta
10 vuotta 8 kuukautta Luusto- ja nivelsairaus
10 vuotta 8 kuukautta
10 vuotta 8 kuukautta vatsalaukun kiertymä. Vanhuuden mukanaan tuomaa liikkumisen vaikeutta.
10 vuotta 8 kuukautta vanhuuden vaivoja
10 vuotta 8 kuukautta
10 vuotta 9 kuukautta syöpä
10 vuotta 9 kuukautta vanhuus
10 vuotta 9 kuukautta nisäkasvain
10 vuotta 10 kuukautta vanhuus
10 vuotta 10 kuukautta syöpä
10 vuotta 11 kuukautta syöpä
10 vuotta 11 kuukautta
10 vuotta 11 kuukautta Luun tai nivelten kasvain
10 vuotta 11 kuukautta Spondyloosi, nikamien luusilloittuma, nikamien yhteenluutuminen
11 vuotta Sydänsairaus
11 vuotta
11 vuotta
11 vuotta 1 kuukautta vatsaontelokasvaimet & endokardioosi
11 vuotta 1 kuukautta vanhuus
11 vuotta 1 kuukautta Vatsalaukunkiertymä
11 vuotta 2 kuukautta vanhuus
11 vuotta 2 kuukautta Luusto- ja nivelsairaus
11 vuotta 2 kuukautta vanhuus
11 vuotta 2 kuukautta vanhuus
11 vuotta 3 kuukautta Ihon tai ihonalaiskudoksen kasvain
11 vuotta 3 kuukautta vanhuus
11 vuotta 3 kuukautta Ihon tai ihonalaiskudoksen kasvain
11 vuotta 4 kuukautta Anaalirauhaskasvain
11 vuotta 4 kuukautta vanhuus
11 vuotta 4 kuukautta vanhuus
11 vuotta 4 kuukautta äkkikuolema; sydänkorvakkeen kasvaimen repeämä
11 vuotta 4 kuukautta vanhuus
11 vuotta 5 kuukautta syöpä
11 vuotta 5 kuukautta vanhuus
11 vuotta 5 kuukautta vanhuudenvaivat
11 vuotta 6 kuukautta vanhuus
11 vuotta 6 kuukautta vanhuus
11 vuotta 6 kuukautta vanhuus
11 vuotta 6 kuukautta
11 vuotta 6 kuukautta Maksan, munuaisten tai suoliston kasvain
11 vuotta 7 kuukautta vanhuus
11 vuotta 7 kuukautta Mahalaukun kiertyminen
11 vuotta 8 kuukautta vanhuus
11 vuotta 8 kuukautta vanhuus
11 vuotta 9 kuukautta vanhuus
11 vuotta 9 kuukautta vanhuus
11 vuotta 9 kuukautta Spondyloosi, nikamien luusilloittuma, nikamien yhteenluutuminen. Koiralla oli myös kohonneita maksa-arvoja.
11 vuotta 10 kuukautta Virtsarakon kasvain
11 vuotta 10 kuukautta
11 vuotta 10 kuukautta märkäkohtu
11 vuotta 11 kuukautta Keuhkoihin ja selkärankaan levinnyt syöpä, alunperin nisäkasvaimesta lähtöisin.
11 vuotta 11 kuukautta Mahalaukun kiertymä
11 vuotta 11 kuukautta  kuoli kesken lenkin
12 vuotta vanhuus
12 vuotta vanhuus
12 vuotta vanhuus
12 vuotta 1 kuukautta cushingin tauti, Kilpirauhasen vajaatoiminta
12 vuotta 1 kuukautta
12 vuotta 1 kuukautta Kuoli kotiin sydänkohtaukseen
12 vuotta 2 kuukautta syöpä
12 vuotta 4 kuukautta Mahalaukun kiertyminen
12 vuotta 6 kuukautta vanhuus
12 vuotta 8 kuukautta Ihon tai ihonalaiskudoksen kasvain
12 vuotta 8 kuukautta vanhuus
12 vuotta 8 kuukautta luonnollinen kuolema
12 vuotta 9 kuukautta vanhuus
12 vuotta 10 kuukautta Kasvaimet olivat levinneet kaikkialle ja koira lopetettiin kun jalat eivät enää kantaneet
12 vuotta 10 kuukautta vanhuus
12 vuotta 11 kuukautta vanhuus
12 vuotta 11 kuukautta
12 vuotta 11 kuukautta Vanhuus
13 vuotta sydämen pettäminen
13 vuotta
13 vuotta 2 kuukautta vanhuus
13 vuotta 2 kuukautta
13 vuotta 4 kuukautta vanhuus
13 vuotta 5 kuukautta vanhuus
13 vuotta 5 kuukautta Etupään halvaus
13 vuotta 5 kuukautta
14 vuotta vanhuus
14  vuotta 5 kuukautta vanhuus
14 vuotta 8 kuukautta Hermoston kasvain
14 vuotta 8 kuukautta
15 vuotta 3 kuukautta vanhuus
15 vuotta 6 kuukautta

Näiden 557 dobermannin eliniän perusteella todennäköisyys että dobermanni kuolee

 

0-5-vuotiaana on 36,8 %
6-7-vuotiaana on 20,5 %
0-7-vuotiaana on 57,3%

8-9-vuotiaana on 21,9%
10-15-vuotiaana on 20,8 %

11-15-vuotiaana on 12,7 %
12-15-vuotiaana on 5,7 %
13-15-vuotiaana on 2,5 %
14-15-vuotiaana 1,1%
15-vuotiaana 0,4%
16-vuotiaana 0%

 

Dilatoiva kardiomyopatia: 7,3%:lla yhdysvaltalaisista dobermanneista (lähde).

Yhdysvaltalaisen eläinsairaalan yli 27 000 koiraa (eri rotuja ja sekarotuisia) käsittäneen tutkimuksen mukaan dilatoivaa kardiomyopatiaa esiintyy dobermanneilla (ja tanskandogeilla) enemmän kuin millään muulla rodulla.

Myös Suomessa dobermanneilla esiintyy runsaasti kardiomyopatiaa. Kyseessä on sydänlihassairaus, jonka ensimmäinen oire saattaa olla jopa nuoren koiran äkkikuolema kesken lenkin. Sairauden ensimmäisessä vaiheessa sydän laajentuu ja sen supistumiskyky heikkenee, tässä vaiheessa koira on vielä oireeton. Dobermanneilla (ja boksereilla) tavataan tässä oireettomassa vaiheessa kammiovärinää, joka johtaa aina koiran kuolemaan parissa minutissa. Jättiroduilla (kuten irlanninsusikoirilla) sen sijaan esiintyy tässä vaiheessa yleisemmin vain vaaratonta eteisvärinää. Tämän vuoksi sairaus on dobermanneilla pelottavampi, koska todennäköisyys että täysin terveeksi luultu nuori ja energinen koira vain yhtäkkiä kuolee kammiovärinän seurauksena on suurempi kuin millään muulla rodulla. Sairauden toisessa vaiheessa koiralle kehityy sydämen vajaatoiminta, jonka myötä tulevat myös oireet: väsymys, yskä, hengitysvaikeudet. Sairaus voidaan todeta ainoastaan sydämen ultraäänitutkimuksella, kardiomyopatia ei tule ilmi sydänkuuntelulla, koska siihen ei yleensä liity sivuääniä. Vaikka koira olisi ultraäänitutkimuksessa todettu terveeksi, se voi silti sairastua kardiomyopatiaan myöhemmin. Jos koira sairastuu vasta vanhempana, on sitä saatettu käyttää jalostukseen jo useita kertoja. Kannattaa kuitenkin varmistaa että pennun vanhempien sydämet on todettu ultraäänellä terveiksi ja että niille on tehty vuorokauden EKG tutkimus (Holter). Tutkimukset eivät saa olla 1 vuotta vanhempia. Kardiomyopatia on nopeasti etenevä sairaus, eikä siihen ole olemassa parantavaa hoitoa. Sydänlääkkeiden avulla oireileva koira saattaa parhaassa tapauksessa elää muutaman kuukauden. Kardiomyopatia on yleisempi uroksilla, mutta myös narttu voi siihen sairastua.

Dobermanni ja tanskandoggi ovat rotuja joille on jalostettu pitkä ja ylväs kaula. Tämän vuoksi niillä esiintyykin huomattavan usein wobblerin syndroomaa. Koiramme-lehden 11/2011 mukaan 49% dobermanneista sairastaa Wobblerin syndroomaa. Sairaus on yleisempi uroksilla kuin nartuilla. Wobblerin syndroomassa on kyse selkäydinkanavan ahtautumisesta kaularangan alueella. Esim. suojelukoulutus ja vetoleikit voivat pahentaa kaularangan vaurioitumista. Dobermanni sairastuu yleensä vasta keski-ikäisenä tai vanhana, joten sitä on jo mahdollisesti ehditty käyttää jalostukseen. Ensimmäinen oire on takajalkojen laahaaminen, oireet pahenevat pikkuhiljaa ja koiran kävely muuttuu horjuvaksi. Sairaus diagnosoidaan varjoainetutkimuksella. Jonkin aikaa sairas koira voi selvitä kipulääkkeillä, kortisonilla ja levolla, mutta Suomessakin on jouduttu leikkaamaan (nikamaväli jäykistetään) useita doobermanneja tämän sairauden vuoksi. Paranemisennuste leikkauksen jälkeen on kuitenkin melko huono. Ongelma on dobermanneilla niin laajalti levinnyt ettei siittä vapaita linjoja ole. Kun erään tutkimuksen 28 oireilevan dobermannin kaularankaa verrattiin 115 terveen dobermannin kaularangan röntgenkuviin, selvisi että 115 oireettomasta dobermannista 61:llä näkyi kuvissa selkäydinkanavan ahtauma ja nikamamuutoksia. 33% oireettomista koirista joiden kuvissa havaittiin ahtaumaa sai leikkausta vaativia oireita 5-6 vuoden kuluttua.

Video Wobblerin syndromasta kärsivän dobermannin kävelystä:

 

Hyvä video Wobblerin tyypillisistä oireista:

 

Video kuntoutuksesta leikkauksen jälkeen:

 

 

 Rodussa esiintyy paljon myös maksavikaa (CAH), jossa maksasolut kuolevat ja korvautuvat sidekudossoluilla. Oireet (runsas juominen, väsymys, ruokahaluttomuus, laihtuminen) alkavat vasta kun puolet maksasoluista on tuhoutunut. Jos sairaus havaitaan verikokeella ennen oireita, voidaan koiraa hoitaa erikoisruokavaliolla. Tämän vuoksi jokaisen dobermannin maksa-arvot kannattaa tutkituttaa parin vuoden välein! Oireiden alettua CAH johtaa aina kuolemaan. Varmistu pentua hankkiessa että pennun vanhempien ja lähisukulaisten maksa-arvot ovat kunnossa. Suomessa pentujen rekisteröimisen ehtona on että vanhempien CAH-arvot on tutkittu enintään 10 kk ennen astutusta, älä siis osta rekisteröimätöntä pentua! (syynä kun todennäköisesti on ettei vanhemmille ole tehty tarvittavia terveystutkimuksia, jolloin on erittäin suuri riski saada maksasairas koira).

Dobermannilla mahalaukun kiertymää esiintyy koiraroduista 8. eniten. Dobermannin riski sairastua mahalaukun kiertymään on 5,5 kertaa suurempi kuin sekarotuisilla koirilla (lähde).

Dobermannin kohonnut riski sairastua mahalaukun kiertymään johtuu paitsi rakenteellisista seikoista (syvä rintakehä, iso koko), myös herkästi kiihtyvä luonne ja taipumus ruuan hotkimiseen.

Mahalaukun laajentuman ja kiertymän oireet:

Levottomuus

Oudot asennot/venyttely

Kertyneestö kaasusta laajentunut maha

Nopea hengitys, läähättäminen

Runsas juominen

Yökkiminen/kakominen, oksennusyritykset

Kuolaaminen

Nopea pulssi

Hoitoon tulee päästä alle 5 tunnin sisällä ensioireista. Yleensä mahalaukku kiertyy yöllä, mutta voi kiertyä tietysti milloin tahansa.

Hoito: Leikkaus. Kiertymäleikkaus maksaa noin 1500-2000 euroa.

Ilman kiireellistä leikkausta kiertymä johtaa koiran tuskalliseen kuolemaan.

Valitettavasti kiertymä usein uusiutuu.

 

Mahalaukunkiertymän ennaltaehkäisy:

Jaa päivittäinen ruoka useisiin pieniin aterioihin

Syötä koirallesi vain barf/kotiruokaa, älä syötä teollisia koiranruokia.

Älä anna koiran hotkia ruokaansa

Älä käytä korotettua ruokakuppia

Koira on pidettävä levossa 1 tunti ennen ja jälkeen ruokailun

(lähde)

 

Amerikassa 36% dobermanneista sairastaa v.Willebrandin verenvuototautia, mutta sairaus esiintyy dobermanneilla yleensä niin lievänä että vain harva yksilö oireilee sitä koko elinaikanaan. Sairauden yleisyydestä Suomessa ei ole tietoa.

 

Dobermannin lonkat ja kyynärnivelet ovat poikkeuksellisen terveet!

Viralliset nivelten tutkimukset vuosina 2000-2012:

Lonkkavika: 24%:lla (1458 tutkittua)

Keskivaikeita D-lonkkavikoja 4%:lla, erittäin huonoja E-lonkkavikoja 0%:lla.

Kyynärniveldysplasia: 1%:lla (862 tutkittua)

Polvilumpion sijoiltaanmeno: 0 %:lla (46 tutkittua).

 

Mäyräkoirahalvaus: 12,7%:lla dobermanneista Yhdysvalloissa (lähde)

Yhdysvaltalaisen eläinsairaalan yli 27 000 koiraa (eri rotuja ja sekarotuisia) käsittäneen tutkimuksen mukaan mäyräkoirahalvausta esiintyy koiraroduista 5. eniten (mäyräkoiran, ranskanbulldogin, kiinanpalatsikoiran ja welsh corgi pembroken jälkeen) dobermanneilla.

 

Silmäsairauksista dobermanneilla yleisin on  PHTVL/PHPV, jossa sikiöaikaiset verisuonijäänteet eivät ole hävinneet syntymän jälkeen kuten niiden kuuluisi. PHTVL/PHPV-silmäsairautta esiintyy noin 35%:lla dobermanneista, mutta lieväasteisena se ei haittaa koiran elämää.

Yleensä kaikenrotuiset narttukoirat suositellaan steriloitavan hengenvaarallisen kohtutulehduksen ennaltaehkäisemiseksi. Dobermann-nartuilla on kuitenkin poikkeuksellisen korkea riski sterilisaatioleikkauksen jälkeiseen virtsanpidätyskyvyttömyyteen, minkä vuoksi tämän rodun kohdalla ennaltaehkäisevään leikkaukseen harvemmin päädytään. (lisää virtsanpidätyskyvyttömyydestä)

Rotumääritelmän mukaan nartun säkäkorkeus on 63-68 cm ja uroksen 68-72 cm. Rotumääritelmän mukaan narttu painaa 32-35 kg ja uros 40-45 kg.

Dobermanni on mainio yhditelmä nopeutta, voimaa, lihaksikkuutta ja eleganttiutta.

Karvapeite on lyhyt, helppohoitoinen ja väriltään musta tai ruskea ruosteenpunaisin merkein. Sininen ja isabella ovat FCI-maissa (siis myös Suomessa) värivirheellisiä, koska niistä noin 80% kärsii väriin liittyvästä parantumattomasta ihosairaudesta, jossa koira hiljalleen kaljuuntuu ja iho hilseilee. Amerikassa sininen ja isabella ovat tästä huolimatta hyväksyttyjä värejä. Amerikassa kasvatetaan myös sairaita albiinodoobermanneja. Pohjavillaa ei ole.

Dobermanni kuuluu voimakkaimmin omistajaansa allergisoiviin rotuihin (monilla yksilöillä runsasta hilseilyä yms), eikä sitä välttämättä kannata hankkia jos on taipumusta eläinpölyallergioihin (Asthma Magazine 2005).

Pennun hinta on noin 1200-1500 euroa.

 

Lisätietoa rodusta

Dobermannien sairauksista

Jalostuksen tavoiteohjelma

Rotumääritelmä


©2017 Koirarodut - suntuubi.com