Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Tähän tulee tärkeimmät perusasiat koirista

Pennun hankinnasta

Pentu tulee hankkia vain kasvattajalta, jolla koirat elävät asunnossa vapaasti ja tottuvat siten kodin elämään. Älä osta pentua kasvattajalta, joka tuo pennun sinulle/huoltoasemalle tms. Sinun täytyy päästä näkemään tilat missä pentu on kasvanut.

Älä ota rekisteröimätöntä rotukoiraa vaikka se olisi halvempi. Rekisteröimättömyyteen voi olla syynä esim. se etteivät pennun vanhemmat täytä rodulle asetettuja terveysvaatimuksia. Iltalehden hyvä juttu suomalaisista pentutehtaista.

Älä ota säälistä arkaa tai sairaan näköistä pentua.

 

Pentuaika

Pennut tykkäävät järsiä kaikenlaista. Kun et ole vahtimassa pentua koko aikaa, ota kaikki sähköjohdot irti pistorasioista. Rautakaupoista saa muoviputkea jolla voi vähän suojata johtoja.

Tarjoa pennulle puruluita purtavaksi, jotta se jättää huonekalut rauhaan. Varsinkin isojen rotujen pennut saattavat tästä huolimatta saada aikaan suuriakin tuhoja, joten älä ota koiraa ollenkaan jos huonekalusi ovat sinulle tärkeintä!

Pennun tulee saada paljon kokemuksia erilaisista paikoista (kaupungissa, metsässä yms) ja tilanteista. Sen tulee saada olla tekemisissä myös toisten koirien kanssa siitä huolimatta että siihen voi liittyä pieni tartuntatautien riski. On kuitenkin tärkeää että kokemukset ovat positiivisiä, joten päästä pentu tutustumaan vain koiriin jotka ovat sosiaalisia. Opeta pennulle ettei kaikkia koiria mennä tervehtimään, voit opettaa sille esim. "ei moikata" käskyn jolloin toisen koiran luo ei saa mennä.

 

Kiellä pennusta asti turha haukkuminen, jottei siitä tule myöhemmin ongelmaa.

Pennun kanssa harjoitellaan yksin oloa jo parin ensimmäisen päivän jälkeen. Ensimmäisillä kerroilla yksin oloaika voi olla muutamia sekuntteja, aikaa pidennetään koko ajan. Yksinolo ei saa kestää niin kauan että pentu alkaa vinkua ikävästä! Jos pentu kuitenkin alkaa vinkumaan tai ulvomaan, älä mene takaisin asuntoon ennen kuin pentu on hiljentynyt, muuten se oppii että metelöimällä tulet takaisin. Ennen kuin jätät pennun yksin anna sille jotain tekemistä esim. ruualla täytetty kongi, aktivointipallo tms. Apteekista voi ostaa pistorasiaan kiinnitettävän D.A.P-haihduttimen, joka rauhoittaa pentua ja voi ennaltaehkäistä eroahdistus ongelman. Sitä voi käyttää myös aikuisen koiran eroahdistukseen.

Eroahdistuksesta kärsivä Tara syö ovia ja ikkunoita

Pidä pentua paljon vapaana. Älä kulje pennun perässä, vaan sen täytyy pitää huoli että pysyy sinun mukanasi. Jos pentu jää haistelemaan jotain tai ei pidä sinuun kontaktia, mene piiloon, tavallisesti pentu säikähtää ja oppii pitämään huolen että pysyy mukanasi.

Pennun koulutuksessa tärkeintä on että vaadit aina johdonmukaisesti käskyjen noudattamista ja palkitset riittävän usein kyseiselle yksilölle mieleisellä tavalla (makupala/leikki tms). Fyysiset rangaisut (kuten lyöminen) eivät kuulu koiran koulutukseen. Hihnasta nykiminen opetettaessa koiraa kulkemaan hihnassa voi aiheuttaa koiralle selkävaivoja. 

 

 

Turkin hoito

Turkin hoitovaatimukset vaihtelevat suuresti roduittain.

 

Myös karvattomien koirien iho vaatii hoitoa ja lisäksi niitä joutuu pukemaan.

 

 

Ruokinta

Koiraa (varsinkaan jos rodulla on kohonnut riski vatsalaukun kiertymään) ei saa ruokkia ennen tai jälkeen lenkkeilyn. Riskirotuja ovat mm. irlanninsusikoira, tanskandoggi, mastiffi, saksanpaimenkoira, yleensäkin suuret koirat. Tila johtaa nopeasti koiran kuolemaan ja vaatii pikaisen leikkaushoidon.

Koiran terveydelle paras ruokavalio koostuu lihaisista raaoista luista (esim. broilerin siivet), raaoista sisäelimistä (esim. maksa), raasta lihasta, kananmunasta (keltuainen), kalasta ja kasvissoseesta. Hakusanalla "barffaus" löytyy paljon tietoa optimaalisesta raakaruokinnasta, mutta kyllä ihan maalaisjärjelläkin pärjää. Harvapa sitä alkaa itselleenkään laskemaan ravintoaineita, ei koirankaan ruokinta vaadi mitään ydinfysiikkaa, vaikka jotkut ovat varmasti tästä eri mieltä ;).

Sen sijaan koiraa ei kannata pääasiallisesti ruokkia markettien koiranruuilla. Ei ainakaan sellaisilla, joissa lukee "lihaa vähintään 4%". En ymmärrä kuka noita ruokia ostaa? Jos annat tuollaista ruokaa koiralle 100 grammaa se saa van 4 grammaa lihaa! On selvää ettei koira pysy terveenä 4 grammalla lihaa.

Savu - koira, jonka tappoi koiranruoka

Koiralle ei saa antaa lainkaan:

- Suklaata/kaakaota (hengenvaarallista pieninäkin määrinä)

- Ksylitolia (pieninäkin määrinä hengenvaarallinen)

- Avokadoa (vahingoittaa sydänlihasta)

- Macadamiapähkinät (hengenvaarallisia)

- Pullataikinaa (hiiva alkaa käydä koiran elimistössä => alkoholimyrkytys)

- Alkoholia (ei edes korkillista saunaolutta!)

- Kahvia/teetä/coca colaa (Sisältävät koiralle myrkyllistä teobromiinia)

 Myöskään näitä ei saa antaa, vaikkeivät aiheuta välitöntä hengenvaaraa:

- Sipuli (anemiaa toistuvasti annettuna, harvoin ruuantähteistä saatuna ei vaarallinen, joskaan ei kyllä terveellinenkään)

- Rusinoita/viinirypäleitä (aiheuttavat munuaisvaurioita toistuvasti annettuna, pieni kerta-annos tuskin vaarallinen)

- Kypsennettyjä luita (voi repiä suoliston huonolla tuurilla)

- Pinaattia, punajuurta, raparperiä (sisältävät oksaalihappoa)

Juomaksi koiralle annetaan vain vettä. Normaalisti koira juo noin ½-1dl /painokilo. Jos koira juo normaalia enemmän, se täytyy viedä eläinlääkärin tarkastukseen, rusas juominen voi olla merkki vakavastakin sairaudesta (esim. munuaisviasta, diabeteksestä). Leikkaamattomalla nartulla runsas juominen voi viitata hengenvaaralliseen kohtutulehdukseen. Moni koira juo myös aivan liian vähän, jolloin riski sairastua esim. virtsakiviin tai virtsatietulehdukseen kasvaa. Jos koirasi juo liian vähän voit maustaa vettä kissan märkäruualla (sitä laitetaan siis veteen vain "mausteeksi"). Älä anna koiran juoda luonnonvesistä, vaarana on mm. sinilevämyrkytys.

Liikunta

Jokainen terve, nuori koira vaatii rodusta riippumatta (siis myös esim. chihuahua) vähintään tunnin  liikuntaa ja aivotöitä päivittäin. Aktiivisemmat rodut voivat vaatia huomattavasti enemmän liikuntaa ja aivotöitä, muuten ne voivat purkaa energiaansa häiriökäyttäytymisellä. Usein liiallinen haukkuminen yms. johtuu siitä ettei koira saa tarpeeksi liikuntaa ja "töitä". Monet pienetkin rodut usein yllättävät omistajansa aktiivisuudellaan ja räksyttävät kun omistaja ei ymmärrä että koiransa tarvitsi enemmän liikuntaa ja tekemistä.

 

 

Tämä henkinen "työ" mitä koira myös tarvitsee voi olla esim. koiraharrastus (agility, palveluskoiralajit, toko,metsästys), piilottamiesi namien/esineiden etsiminen sisällä/ulkona, perheenjäsenten etsiminen jne. Kaikenlaiset tyhjät pahvirasiat kuten maitotölkit voi hyödyntää koiraperheessä laittamalla niiden sisälle namipala jolloin koira saa repiä pahvia saadakseen namin. Hauskaa ajanvietettä on myös temppujen opettaminen koiralle.

 

 

 

 

Koiran tulee päästä tekemään tarpeensa ulos vähintään 3 kertaa päivässä.  Toistuva 12 tunnin virtsanpidättäminen on terveydelle haitallista, vaikka koira siihen pystyisikin. Pentukoiraa joutuu viemään ulos aluksi jopa parin tunnin välein jos haluaa sen oppivan sisäsiistiksi. Pentua ei saa rangaista tai työntää sen päätä pissaan jos se on tehnyt tarpeensa sisälle, syytä vain itseäsi jos et ole vienyt sitä tarpeeksi usein ulos!

 

 

Kesällä lenkkeiltäessä koiralle täytyy ottaa mukaan juomista. Lyhytkuonoisten rotujen liikuntaa on kesällä rajoitettava lämpöhalvausriskin vuoksi. 

Koiraa ei tule ottaa mukaan kauppareissuille, jos se joutuu odottamaan yksin pihalla. Kaupan pihalle kytketty koira voidaan varastaa tai sitä saatetaan kiusata tai joku voi päästää sen vapaaksi.

 

Helsingin kirjastot, joihin koiran saa ottaa sisälle mukaan:

 

Etelä-Haagan kirjasto

Jakomäen kirjasto

Kirjasto 10

Kontulan kirjasto

Munkkiniemen kirjasto

Oulunkylän kirjasto

Pohjois-Haagan kirjasto

Puistolan kirjasto

Rikhardinkadun kirjasto

Suomenlinnan kirjasto

Suutarilan kirjasto

Tapanilan kirjasto

Tapulikaupungin kirjasto

Vallilan kirjasto

 

Espoon kirjastot, joihin koiran saa ottaa sisälle mukaan:

Entressen kirjasto

Haukilahden kirjasto

Kalajärven kirjasto

Kirjasto Omena

Kivenlahden kirjasto

Laajalahden kirjasto

Nöykkiön kirjasto

Soukan kirjasto

Tapiolan kirjasto

Viherlaakson kirjasto

 

Vantaan kirjastot, joihin koiran saa ottaa sisälle mukaan:

Hakunilan kirjasto

Pointin kirjasto

Pähkinärinteen kirjasto

 

Huom! Jotta koirat ovat jatkossakin tervetulleita kyseisiin kirjastoihin, älä ota huonokäytöksistä koiraa mukaasi. Koiran tulee olla hiljaa (jätä haukkuvat ja vinkuvat koirat kotiin), sisäsiisti (katsokin ettei uroksesi nosta koipea kirjahyllyyn!) ja sietää ihmisiä/lapsia/toisia koiria lähellään. Koiran täytyy ehdottomasti olla kytkettynä.

 

 

Jos pidät koiraasi vapaana sinun tulee huolehtia ettei se pääse tervehtimään toisia koiria ilman niiden omistajan lupaa. Muista että vaikka sinun koirasi on ystävällinen, toinen koira ei välttämättä ole! Vaikka hihnassa oleva koira aloittaisi tappelun, on irtokoiran omistaja korvausvelvollinen mikäli irtokoira vastaa haasteeseen ja puree kiinni olevaa koiraa. Muista myös että jos koirilla on kokoeroa saattaa tappelu johtaa pienemmän koiran kuolemaan!

Toinen koira pelastaa auton alle jääneen koiran (video)

Miten lyhytjalkainen koira pääsee aidan yli (hauska video)

Koira karkaa tarhasta (video)

Koira elää hajujen maailmassa. Sille on tärkeää, että se saa nuuhkia toisten koirien pissoja, vaikka tämä tapa sinua ehkä ällöttääkin.

Kynnet

Koiran kynnet täytyy leikata säännöllisesti. Kynsien kasvunopeus vaihtelee yksilöittäin. Älä unohda leikata kannuskynsiä, sillä ne kiertyvät ja kasvavat ihon sisään jos niitä ei leikkaa. Jos koirasi ei anna sinun leikata kynsiä, voit viedä koiran eläinlääkäriasemalle kynsien leikkaukseen.

Hampaat

Varsinkin pienillä roduilla on taipumusta hammaskiveen, joten pentu täytyy totuttaa hampaiden harjaukseen. Käytä vain koirille tarkoitettua hammastahnaa, sillä ihmisten hammastahna on koiralle myrkyllistä. Jos koirallasi on taipumusta hammaskiven kertymiseen sille kannattaa antaa ruuan mukana Plaque offia (apteekit/eläinkaupat) ja tarjota usein luita/puruluita. Parhaita puruluita ovat sitkeät pehmeähköt luut. Myös nahkaluut ovat hyväksi hampaille, jos koira ei ole niistä kiinnostunut voit kokeilla "maustaa" nahkaluut upottamalla ne hetkeksi lihaliemeen. Fluoripuruluita tai solmupuruluita ei kannata antaa. Jos koiralle silti muodostuu hammaskiveä, se täytyy poistaa eläinlääkärissä nukutuksessa.

 

Madotus

Pentuja täytyy madottaa usein. Aikuiselle koiralle riittää madotus keväällä ja syksyllä.  Tärkeää on madottaa koira vähintään viikkoa ennen rokotusta, jotta rokote tehoaa.

Rokotus

Rokotettavan koiran tulee olla terve (se ei saa olla antibioottikuurilla, eikä myöskään esim. kipulääkkeitä päivittäin tarvitsevaa vanhaa koiraa tule rokottaa) ja madotettu. Pentu rokotetaan ensimmäisen kerran 12 viikon ikäisenä, sitten 16 viikon ikäisenä ja reilun vuoden ikäisenä. Tämän jälkeen aikuista kotikoiraa rokotetaan 3 vuoden välein.

Sterilisaatio ja kastraatio

Narttukoira kannattaa leikkauttaa, koska noin 23% leikkaamattomista narttikoirista sairastuu hoitamattomana (hoitona on sterilisaatioleikkaus) hengenvaaralliseen kohtutulehdukseen. Joillakin roduilla kohtutulehduksen riski on tästäkin vielä huomattavasti isompi. Korkein riski saada kohtutulehdus on pitkäkarvaisella colliella, rottweilerillä, kultaisellanoutajalla, berninpaimenkoiralla ja cavalier kingcharlesinspanielilla (lähde).

 Jos koira steriloidaan alle 2,5-vuotiaana leikkaus vähentää myös riskiä sairastua nisäkasvaimiin. Nisäkasvaimet ovat koirilla yleisiä, esim. 6-12-vuotiaista bokserinartuista 40% on nisäkasvaimia. Nisäkasvaimista 50-60% on pahalaatuisia. Muita rotuja, joilla on korkea riski sairastua nisäkasvaimiin ovat: Cockerspanieli, mäyräkoira ja englanninspringerspanieli (lähde).

Joillekin leikatuille narttukoirille (varsinkin dobermanneille) kehittyy jonkin ajan kuluttua leikkauksesta virtsanpidätyskyvyttömyyttä.  Virtsanpidätyskyvyttömyyden riski vaihtelee rodusta riippuen 4-20% välillä (lähde).

Uros kastroidaan yleensä luonneongelmien (esim. liian voimakas seksivietti, rähjääminen toisille uroksille) vuoksi. Myös jos koiralla on eturauhasvaivoja tai kivesvika, on kastrointi suositeltavaa. Piilokivekseen kehittyy usein kasvain.

 

 

Terveys

Koiraa ei saa kesällä jättää yksin autoon, ei edes varjoon. Vaarana on kuolemaan johtava lämpöhalvaus.

Jos koira käyttäytyy aggressiivisesti, se voi olla merkki kivusta. Nivelrikkokaan ei välttämättä oireile aluksi ontumisella, vaan ensimmäisenä oireena voi olla aggressiivisuus. Kipu voi olla myös esim. selässä, suussa (jos hampaita ei ole hoidettu), missä tahansa.

On ehdottoman tärkeää pitää koira nornaalipainoisena, koska lihavuus altistaa sen monille vakaville sairauksille.

Vakuutukset vertailussa

 

 Koira ja lapsi

Koiraa ja pientä lasta ei koskaan saa jättää valvomatta keskenään. Eikä kilttiäkään koiraa kannata käyttää lapsen kiipeilytelineenä.

Las Vegasissa vuonna 2012 rhodesiankoiran ja mastiffin risteytys tappoi perheen lapsen 1-vuotissynttäreiden päätteeksi. Lapsi ja koira olivat aina tulleet hyvin toimeen keskenään ja koira oli vaikuttanut olevan lapsirakkauden perikuva. Lapsella oli ollut tapana nousta seisomaan koirasta tukea ottaen ja näin nytkin, mutta tällä kertaa koira olikin jostain syystä hyökännyt lapsen kimppuun ja ravisti lapsen kuoliaaksi puolessa minuutissa. Lapsen mummo oli yrittänyt pelastaa lapsen mutta koira oli voimakkaampi. Isä sai koiran irrottamaan otteensa lapsesta mutta koira oli jo ehtinyt repiä lapsen kasvot ja leukaluun irti, luunkappaleita oli pitkin lattioita ja lapsen niska oli murtunut... (lähde)

Olen tännekin laittanut rotuesittelyihin videoita, joissa lasten annetaan kiipeillä "taistelurotuisten" koirien päällä ilmeisesti tarkoituksena on osoittaa etteivät nämä koirat ole vaarallisia tms. Ihmiset on tyhmiä, leikkivät oman lapsensa hengellä ja sitten lopulta käy näin. Koirataisteluihin jalostetut rodut kestävät normaalia koiraa enemmän kipua, ne eivät usein ole moksiskaan vaikka taapero kaatuu niiden päälle tms. Tämän vuoksi nämä rodut sopivat erinomaisesti taaperoperheisiin, mutta tätä ominaisuutta ei pidä väärinkäyttää. Se on hyvä ominaisuus ainoastaan satunnaisissa vahingoissa, ei niin että lapsi tahallaan muksii koiraa toistuvasti!  

 

 


©2017 Koirarodut - suntuubi.com