Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

1. KYSYMYS: Miksi mollaat rotuja X ja Y sairaiksi? Kaikilla roduillahan on sairauksia. Ei mikään rotu ole perinnöllisistä sairauksista vapaa.

Vastaus: On totta että minkä tahansa rotuinen tai sekarotuinen voi sairastua mihin tahansa sairauteen. Kyse onkin siitä kuinka yleisiä nämä sairaudet ovat roduissa ja kuinka suuri todennäköisyys on saada koira joka on esim. vähintään 10-vuotiaaksi asti terve. Esimerkiksi jostain äärityypin roduista kuten englanninbulldoggi, ei ole enää edes mahdollista saada tervettä koiraa. Terveimmästä päästä koirarotuja puolestaan voisi antaa esimerkiksi esim. whippet, siperianhusky ja saksanseisoja.

 

2. KYSYMYS: Minulla on terve englanninbulldoggi, joten et voi väittää et ne ois kaikki sairaita!!!!

Vastaus: On tutkittua, että lemmikin omistajat ovat huonoja arvioimaan koiransa tilaa. Melkolailla malliesimerkki tästä oli A-Studio Streamissa 5/2013, jossa englanninbulldoggien ja bordeauxindoggien kasvattaja Merja Hakala kehui koiriensa olevan terveitä ja ettei niitä ole tarvinnut käyttää lääkärissä kuin rokotuksilla. Vieressään hänellä oli oma E/E-lonkkainen englanninbulldoggi, josta maallikkokin pystyi näkemään että koiralla on vaikeuksia jopa makuulle/seisomaan asentojen vaihtelussa  ja jonka hengitys rohisi levossakin. Vieressä istuvan eläinlääkärin faktat siitä että koira jonka hengitys rohisee on tukehtumaisillaan ja että E-lonkat eivät ole terveet menivät kasvattajalta toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Lyhytkuonoisen koiran hengityselimet ovat kasassa, ne eivät kertakaikkiaan mahdu lyhyen kuonon sisälle, joten kaikilla englanninbulldogeilla (ja muilla lyhytkuonoisilla roduilla) on eri asteisia hengitysvaikeuksia. Myöskään jäähdytysjärjestelmä ei voi toimia lyttykuonoisilla koirilla normaalisti, joten ne saavat normaalikuonoista paljon herkemmin lämpöhalvauksen.

Jos koiralla on korkkiruuvihäntä, sillä on myös lukuisia nikamaepämuodostumia selkärangassaan.

Tilastojen valossa:

99%:lla on lonkkavika, peräti 46%:lla on E-lonkat (huonoimmat mahdolliset)

86,1% ovat kykenemättömiä synnyttämään (esim. hengitysvaikeuksien vuoksi ponnistusvaihe on monille melkeinpä mahdoton suoritus).

58%:lla silmäluomet kiertyvät sisäänpäin (erittäin kivulias, leikkausta vaativa sairaus)

52%:lla on kyynärniveldysplasia

50% englanninbulldogeista menehtyy 0-5-vuoden ikäisenä (vaikka tapaturmaisia kuolemia ei lasketa).

Lisäksi enemmän kuin todennäköistä on että englanninbulloggi sairastaa ainakin yhtä seuraavista: tiukka häntä ja häntätulehdukset, pään tärinä, epilepsia, toistuvat hiivatulehdukset, furunkuloosi, allergiat, kirsikkasilmä... jotka siis kaikki ovat rodulla hyvin yleisiä sairauksia.

 

3. Kysymys: Ilmeisesti inhoat koiria/rotukoiria kun noin negatiivisesti kirjoitat kaikista roduista!

Rotukoiria tai koiria ylipäätään inhoava tuskin jaksaisi näin paljon tutkia tilastoja yms. tietoa kaikista koiraroduista, vai mitä luulet? Minulla on / on ollut useita eri rotuisia koiria. Kannatan kuitenkin myös harkittuja risteytyksiä rotujen tervehdyttämiseksi, koska melkeinpä kaikki koirarodut ovat liian sukusiittoisia. Kaikilla roduilla on hyviä ja huonoja puolia, useimpien koirakirjojen mukaan niillä on vain hyviä puolia, mutta minä haluan tuoda esiin myös niitä huonoja puolia, joista monesti vaietaan.

 

4. Kysymys: Väität että rotuni X on taipuvainen aggressiivisuuteen, mutta minun koirani rakastaa kaikkia ihmisiä!

No ensinnäkin koirat ovat yksilöitä. Mikään luonnekuvaus ei päde rodun kaikkiin yksilöihin. Toisekseen rodun aggressiivisuustaipumukset eivät tarkoita sitä että sen rotuiset koirat olisivat aggressiivisia ja tappaisivat kaiken talossa ja puutarhassa.

Esim. kultaisennoutajan alkuperäinen käyttötarkoitus on edellyttänyt ystävällistä ja koirasosiaalista luonnetta, se ei ole saanut repiä noutamaansa riistalintua vaan sen tulee kantaa sitä suussaan hyvin hellävaraisesti ja luovuttaa tämä herkullinen riista mukisematta metsästäjälle. Se ei ole yleensä kiinnostunut elävästä riistasta eikä sen tappamisesta, vaan se on jalostettu nimenomaan noutamaan ammuttu, kuollut lintu. Myös haavoittuneen linnun se noutaa, mutta ei yleensä sitäkään tapa vaan tuo isännälle. Sitä ei ole koskaan käytetty vartioimiseen eikä puolustamiseen. => Ei taipumusta aggressiivisuuteen, edes osaamattoman omistajan käsissä (toki kaikissa roduissa esiintyy myös niitä aggressiivisia yksilöitä, mutta taipumusta aggressiivisuuteen rodulla ei ole).

Sitten taas esim. dogo argentino on kehitetty repimään ja raatelemaan elävää ja hurjasti puolustautuvaa villisikaa tai puumaa. Vaikka villisika purisi vahvoilla leuoillaan dogon nahkaan syviä haavoja, se ei luovuta vaan jatkaa taistelua haavoittuneenakin. Lisäksi dogo argentinon on edellytetty vartioivan kotia ja suojelevan omistajaa viimeiseen hengenvetoon, turvattomassa maassa. => Suuret taipumukset aggressiivisuuteen.  Ja toki tässäkin rodussa on niitä yksilöitä jotka ottavat murtovarkaan vastaan pusujen ja iloisena heiluvan hännän kera ja jotka rakastavat koirapuistossa leikkimistä kaikkien lajitovereidensa kanssa, mutta se ei muuta sitä että rodun taipumukset aggressiivisuuteen ovat suuremmat kuin useimmilla muilla roduilla ja tällaiset kaikille ystävälliset yksilöt ovat poikkeus ei sääntö. Aggressiivisuus ilmenee myös voimakkaampana kuin roduilla joilla aggressiotaipumuksia ei ole. Aggressiivinen päällekäyvä kultainennoutaja todennäköisesti perääntyy ulahtaen jos sitä aikuinen potkaisee, aggressiivinen dogo argentino puolestaan ei keskeytä hyökkäystä vaikka siltä potkaisisi kylkiluun murskaksi (paitsi tietenkin jos kuolee).

Totta kai minkä tahansa rotuinen koira voi purra ihmistä, mutta en usko olevan edes mahdollista että vihainenkaan labradorinnoutaja hyökkäisi samalla tavalla 4-vuotiaan provosoimattoman lapsen kimppuun, kuin tämä videon amerikanpitbullterrieri:

Amerikanpitbullterrieriä käytetään edelleen laittomiin koiratappeluihin ja näitä järjestävät myös suomalaiset amerikanpitbullterriereiden harrastajat. Aggressiivisuus toisia koiria kohtaan on jalostettu tällä rodulla äärimmäisen voimakkaaksi. Aina silloin tällöin sattuu että tämä äärimmilleen jalostettu aggressio kohdistuukin toisen koiran sijasta ihmiseen, usein lapseen. Siinä missä jonkin muun rotuisen koiran aggressio lasta kohtaan voi tarkoittaa pientä näykkäisyä, amerikanpitbullterrierin hyökkäys on johtanut yleensä uhrin kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen, koska sen hyökkäykset ovat niin rajuja.

Minkä tahansa rotuinen koira voi myös purra toista koiraa, mutta vihainenkaan labradorinnoutaja ei käyttäydy tälla tavalla kuin videon amerikanpitbullterrieri:

 

 

5. Kysymys: Minun irlanninsusikoirani eli 11-vuotiaaksi, joten et voi väittää rotua lyhytikäiseksi!

Kyse on tilastollisista todennäköisyyksistä.

Irlanninsusikoirista 5,3% on saavuttanut 10-11-vuoden iän ja sinun koirasi ikään (11 v) on yltänyt vain 2,1% irlanninsusikoirista. 0% on saavuttanut 12 vuoden eliniän. Nämä tilastolliset seikat tekevät irlanninsusikoirasta lyhytikäisimmän koirarodun. Ottaessasi irlanninsusikoiran pennun sinun täytyy lähteä siitä että todennäköisesti saat pitää koirasi vain 0-7 vuotta (todennäköisyys että näin ikävästi käy on yli 74%, vaikka mukaan ei ole laskettu edes tapaturmaisia kuolemia).

Otetaas vertailun vuoksi borderterrieri. Mielestäni tätä rotua voi sanoa pitkäikäiseksi, koska 10-17-vuotiaaksi on elänyt 71,3% borderterriereistä. Mainitsemasi vähintään 11 vuoden iän on saavuttanut 64,3% borderterriereistä. Jopa 15 vuoden ikään on yltänyt 18,6% borderterriereistä ja 16-vuotiaitakin on borderterriereissä enemmän kuin irlanninsusikoirissa 10-vuotiaiksi eläneitä.

Koirarotujen eliniät vertailussa

 

6. Kysymys: On vanhaa tietoa että cavalier kingcharlesinspenieleilla olisi 50%:lla sydänvika, kuten sivuillasi väität! Suomessa on tutkittu vuosina 1996-5/2013 yhteensä 9746 cavalierin sydän, joista vain 6%:lla löytyi sivuääni!

Valtaosa virallisista sydänkuunteluista tehdään 1-2-vuotiaille cavaliereille.  Cavaliereille tyypillinen läppävika on hyvin harvinainen niin nuorilla koirilla. Yleensä se ilmenee vasta 3-5-vuotiailla cavaliereillä. Sydämen sivuääni on todettu ympäri maailmaa noin 50%:lla 5-vuotiaista cavaliereista ja lähes kaikilla 10-vuotiailla. Suomessa tutkituista yli 5-vuotiaista 59%:lla on ollut sivuääni. 

 

7. Kysymys: Mikä rotu minulle?

Tärkein kriteeri rodun valinnassa on käyttötarkoitus. Valitse rotu jolle pystyt tarjoamaan rodunomaista työtä. Älä ota työkoiraksi jalostettua koiraa pelkäksi seurakoiraksi, koska jos koira ei saa purkaa energiaansa  rodunomaiseen tekemiseen se purkaa sitä usein ongelmakäytökseen. Jos puolestaan olet hyvin aktiivinen ihminen, ei kannata hankkia "jarruksi" laiskaa tai hyvin sairasta rotua. Valitse siis rotu joka on aktiivisuudeltaan samalla tasolla sinun kanssasi!

Ole rehellinen itsellesi oman jaksamisesi ja sen suhteen paljonko sinulla on aikaa koiralle päivässä. Esim. rodun liikunta/työvaatimukset, turkinhoitovaatimukset yms. Ongelmia tulee, jos yliarvioit oman jaksamisesi ja koiralle liikenevän ajan.

Ole rehellinen itsellesi omasta luonteestasi. Dominoiva koira sopii vain ihmiselle joka omaa luontaista auktoriteettiä, "nössö" ihminen on sellaisen koiran kanssa nopeasti pulassa kun koira saa yliotteen omistajasta.

Valitse omaan luonteeseesi sopiva koira. Jos olet hyvin sosiaalinen laumasielu, kannattaa valita koira joka on samanlainen, esim. labradorinnoutaja. Sosiaalisen koiran kanssa voi mennä vaikka koirapuistoon ja saada sieltä juttuseuraa itselle samalla kun koirat leikkii.

Ota selvää myös ihailemasi rodun terveydentilanteesta.

 

8. Mikä on sairain koirarotu?

Virallisen tiedon mukaan sairain koirarotu on Shar pei. Vakuutusyhtiö Agrian laajan otannan perusteella sairain koirarotu on bokseri. Omasta mielestäni sillä perustein mitä olen etsinyt tietoja eri rotujen terveydentilanteesta, sairain koirarotu on mielestäni englanninbulldoggi. Muita erittäin sairaita rotuja ovat mm. kiinanpalatsikoira, ranskanbulldoggi, mopsi, cavalier kingcharlesinspanieli, chow chow... Sairaita rotuja on paljon. 

 

9. Onko amerikanpitbullterrieri ainoa rotu, joka on tappanut ihmisiä?

Ei ole, mutta amerikanpitbullterrieri johtaa kyllä tilastoja ihmisen tappaneista koirista YLIVOIMAISESTI. Toisella sijalla on rottweiler. Useita ihmisiä ovat tappaneet myös mm. saksanpaimenkoirat.

USA:ssa ihmisen tappaneet koirat vuodesta 1887

Euroopassa ihmisen tappaneet koirat

 

Jos lasketaan kaikki puremat (ei pelkästään kuolemaan johtaneet) suhteutettuna koirien rekisteröintiin, vaarallisimmat koirarodut ovat:

 

1. Amerikanpitbullterrieri/amstaffi/staffi

Purrut lasta: 661  kpl

Purrut aikuista: 519 kpl

Purema aiheuttanut vakavia vammoja: 819 kpl

Purema johtanut ihmisen kuolemaan: 159 kpl

 

2. Chow chow

Purrut lasta: 35 kpl

Purrut aikuista: 14 kpl

Purema aiheuttanut vakavia vammoja: 34 kpl

Purema johtanut ihmisen kuolemaan: 7 kpl

 

3. Rottweiler

Purrut lasta:  257 kpl

Purrut aikuista: 115 kpl

Purema aiheuttanut vakavia vammoja: 244 kpl

Purema johtanut ihmisen kuolemaan: 67 kpl

 

4. Akita/amerikanakita

Purrut lasta: 34 kpl

Purrut aikuista: 14 kpl

Purema aiheuttanut vakavia vammoja: 41 kpl

Purema johtanut ihmisen kuolemaan: 1 kpl

 

5. Bullmastiffi

Purrut lasta: 17 kpl

Purrut aikuista: 20 kpl

Purema aiheuttanut vakavia vammoja: 26 kpl

Purema johtanut ihmisen kuolemaan: 8 kpl

 

Lähde

 

 

 

 


©2017 Koirarodut - suntuubi.com